Zboże na polu

Zdecydowanie najbardziej rozpowszechnioną uprawą w rolnictwie globalnym jest uprawa zbóż. Pod względem wielkości nie mogą się z nią równać inne segmenty rolnictwa. Mniejsze są areały i zbiory warzyw, owoców, ziół i innych produktów przemysłu rolniczego. Nie powinno to dziwić bo ten dział produkcji rolniczej odpowiada za dostarczenie nam ludziom naszego przysłowiowego chleba powszedniego.

Biostymulacja zbóż

biostymulatory zbóżCały czas trwają w przemyśle rolniczym intensywne zabiegi aby zwiększać plonowanie upraw rolniczych wszelkiego typu. To samo dotyczy oczywiście upraw, różnego rodzaju roślin zbożowych. Największą rolę w powiększaniu plonowania roślin pełnią oczywiście nawozy i pestycydy. Są jeszcze biostymulatory zbóż ale o tym później. Różnorodność nawozów w przeważającej części syntetycznych związków chemicznych jest naprawdę przeogromna. Każdego roku na rynek wchodzi pokaźna liczba nowych substancji i to zarówno tych jednoskładnikowych jak i wieloskładnikowych. Te ostatnie są coraz częściej używane i można powiedzieć, że wypierają te pierwsze. W produkcji wszelkich roślin w tym i zbóż nawozy pełnią rolę dostarczyciela dla roślin składników odżywczych. Związki te wytwarzane przeważnie syntetycznie, chociaż nie zawsze, używane są dla podniesienia plonów już od wielu lat. Zastąpiły a raczej wspomogły w tej roli tradycyjny obornik zwierzęcy. Z kolei pestycydy to związki wykorzystywane nie do odżywiania roślin ale do ich ochrony przed szkodnikami i chorobami.

Coraz częściej w tym segmencie działalności rolniczej są wykorzystywane stosunkowo nowe substancje czyli biologiczne stymulatory zbóż. One z kolei są odpowiedzialne za szeroko rozumianą stymulację procesów fizjologicznych roślin w taki sposób aby ich plonowanie było jak najbardziej zwiększone. Czyli po prostu nie odżywiają bezpośrednio roślin ale powodują, że ich odżywianie staje się bardziej efektywne.